PAPUDRAK
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 łyżki smalcu
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
SKŁADNIKI DODATKOWE :
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 1 kg jabłek
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą odstawiamy na bok , a dużą rozkładamy do wcześniej przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w nierówną kostkę. W garnku gotujemy budyń. Do wyłożonego ciasta w blasze wykładamy jabłka i zalewamy je gorącym budyniem. Na koniec przykrywamy jabłka pozostałą częścią ciastka . Rozwałkowujemy ją i kroimy w paski , układamy je na cieście tak , aby powstała szachownica. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy je w 180ºC , 1 godzinę SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz